Startanalyse

De Startanalyse is een van de twee onderdelen van de Leidraad. Het is een technisch-economische analyse op basis van landelijke data die door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)  gemaakt is in het model Vesta MAIS. Deze biedt op buurtniveau voor vijf aardgasvrije warmtestrategieën een eerste beeld van de technisch-economische en duurzaamheidsgevolgen (zoals nationale kosten, energievraag, CO2-uitstoot). 

Vanaf 30 oktober 2019 is de Startanalyse beschikbaar. Via een mail aan het ECW kun je een wachtwoord opvragen waarmee je inlogt op de website van het PBL. Daar kun je de Startanalyse bekijken.
Let op: de website functioneert mogelijk niet optimaal in oudere versies van Internet Explorer. We raden daarom aan om Chrome, Safari of Firefox te gebruiken.

Meer informatie over de vijf warmtestrategieën die in de Startanalyse worden uitgewerkt, vind je in de infographic over de Startanalyse en in de strategiefactsheets.
 

Wat krijg je te zien in de Startanalyse?

De data uit de Startanalyse kun je op verschillende manieren bekijken: als gemeenterapport, in de viewer of als datapakket.

Het gemeenterapport is een rapport met bijlagen die bestaan uit gemeentelijke tabellen. Deze onderliggende gemeentelijke tabellen op buurtniveau zijn te downloaden via een zip-file.

De viewer toont resultaten van de Startanalyse in de vorm van kaarten. Zo kun je per strategie de verschillen tussen buurten zien. Dat is mogelijk voor een selectie van de indicatoren uit het gemeenterapport. De kaarten kun je ook gebruiken om (per buurt of groep van buurten) de gevolgen van de vijf strategieën met elkaar te vergelijken. De viewer kan veel, maar nog niet alles: het is een bètaversie en dus nog in ontwikkeling. Feedback op het gebruik en de functionaliteit van gebruikers is zeer welkom. Gebruik dan het feedbackformulier dat in de webomgeving van de viewer staat.

Het datapakket is bedoeld voor mensen die voor een gemeente aanvullende analyses willen maken met behulp van computermodellen of GIS-tools. Het bevat gegevens per verblijfsobject. Het datapakket is 30 oktober beschikbaar en wordt aan de betreffende gemeente verstrekt. Ambtenaren kunnen een mail sturen naar Startanalyse@pbl.nl met hun verzoek. De gemeente kan dit datapakket zelf beschikbaar stellen aan derden voor vervolganalyses.

Op 15 oktober 2019 is de eerste versie van de Leidraad gebruiksklaar opgeleverd. In maart 2020 breidt het PBL de Startanalyse uit met een aantal technieken en geeft de Startanalyse ook inzicht in de kosten voor eindgebruikers. Het ECW actualiseert de Leidraad periodiek.

Geen Startanalyse zonder lokale analyse

De Startanalyse is ontwikkeld op basis van landelijke openbare data en geeft al een goede eerste indruk van de mogelijkheden. Om als gemeente goed onderbouwde keuzes te kunnen maken is het cruciaal om de Startanalyse aan te vullen met lokale gegevens uit de gemeente. Tips en richtlijnen daarvoor vind je in het tweede onderdeel van de Leidraad: de Handreiking voor lokale analyse.