Bosbad Putten bewijst: ook energieslurpers kunnen van het gas af

21-05-2021 4869 keer bekeken

De uitbreiding van Bosbad Putten met een wildwaterbaan zou tot zo’n grote toename van energieverbruik leiden, dat het zwembad zich genoodzaakt zag van het gas te gaan. Dat is grotendeels gelukt, met behulp van een hoge temperatuur-warmtepomp van Linthorst Techniek.

Niet verduurzamen was geen optie

Door de uitbreiding met de wildwaterbaan zou het zwembad ongeveer dubbel zoveel energie gaan gebruiken, vertelt bestuurslid technische zaken Bosbad Putten Gerard de Wilde: van zo’n 360.000 kubieke meter gas per jaar naar zo’n 700.000. Dit is inclusief het woonhuis en het restaurant op het terrein. "Dus hadden we een energieprobleem, ook omdat we niet meer CO2 mogen uitstoten dan onze vergunning toelaat. We moesten dus wel verduurzamen." In samenwerking met Linthorst Techniek kwam het zwembad uiteindelijk uit bij energievoorziening via warmte uit de bodem en de lucht, door middel van een open bronsysteem, een droge koeler en een hoge temperatuur-warmtepomp.

Tevreden over resultaten

Inmiddels is het zwembad bijna helemaal aardgasvrij, zegt zwembadmanager Dick Eijlander. "Om legionellabesmettingen tegen te gaan zijn we wettelijk gezien verplicht het douchewater door te spoelen met heet water van zo’n 70 graden. Dat doen we tweemaal per week. Om die temperatuur te kunnen bereiken hebben we nog een kleine boiler die op aardgas werkt nodig, maar voor de rest zijn we helemaal van het gas af. We verstoken nog maar zo’n 12.000 kubieke meter gas per jaar, dit is inclusief het woonhuis en het restaurant op het terrein." Het zwembad verbruikt nu wel iets meer stroom dan voorheen, omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt. De Wilde: "De warmtepomp zelf is zeer energiezuinig en heeft zelfs een hoger rendement dan Linthorst Techniek ons vooraf voorspiegelde.’ We zijn bijzonder tevreden met deze oplossing en de resultaten die we behalen zijn geweldig."

Al langere tijd is Bosbad Putten bezig met duurzame energievoorziening. In het verleden werkte het zwembad bijvoorbeeld met biogas, maar dat bracht niet de gewenste resultaten. Eijlander: "Nu zijn we aan het nadenken over hoe we onze stroom zo duurzaam mogelijk naar het Bosbad kunnen halen. We denken er aan zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, maar daar is met onze jaarlijkse stroombehoefte van zo’n 2,5 miljoen kilowattuur (bij volle bezetting) nogal wat voor nodig."

Relatief eenvoudig

Het Bosbad is het eerste zwembad dat door Linthorst Techniek met een hoge temperatuur-waterpomp van het gas is gehaald. De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie-regeling (DEI) van RVO stelde Linthorst Techniek eerder al in staat om aan te tonen dat de hoge temperatuur-warmtepomp werkt. Het bedrijf haalde voor deze proef onder meer een wijk in Leiden en een hotel in Utrecht van het gas. "Met de kennis opgedaan in eerdere projecten, zijn we nu de techniek commercieel aan het wegzetten,"zegt directeur Gijs Linthorst.

De gepatenteerde technologie van Linthorst Techniek is in staat cv-water te maken op hoge temperatuur, met een relatief hoog rendement met een Coefficient of performance (COP) tussen 3 en 4. Linthorst: "Daardoor zijn we in staat om bijvoorbeeld een zwembad makkelijk van het gas te halen, zodat je later kunt isoleren op een natuurlijk moment. Het is relatief eenvoudig: ketel er uit, warmtepomp er in. Dat geldt voor alle situaties, of je nu een huis, flat, zwembad, hotel of zorgcentrum verwarmt. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk een bestaand warmtenet te verduurzamen met de hoge temperatuur-warmtepomp." Via dochterbedrijf Wij Maken Energie helpt Linthorst Techniek partijen, bijvoorbeeld woningcorporaties, met het hele verduurzamingstraject, inclusief het maken van de business case, het berekenen van energiebesparingen en advies over subsidies.

Vergunningen

Volgens wethouder Bert Koops voelt de gemeente Putten zich zeer betrokken bij de verduurzaming van Bosbad Putten. "De transitievisie warmte schrijft voor dat de gemeente in 2050 aardgasvrij moet zijn en de Regionale Energie Strategie dat we grootschalig schone energie moeten opwekken. Dat is een hele opgave en een voorbeeld als het Bosbad is dan erg mooi, zeker omdat het initiatief door het zwembad zelf is genomen. De gemeente wil daar zo goed mogelijk ondersteuning aan bieden, met een positieve houding tegenover gestelde vragen en hulp bij het aanvragen van vergunningen."

Meer informatie

Wil je meer informatie over de hoge-temperatuur warmtepomp of een van de andere technieken? Bekijk dan de techniekfactsheets van het Expertise Centrum Warmte

 

Dick Eijlander, zwembadmanager Bosbad Putten
Dick Eijlander, zwembadmanager Bosbad Putten
Gerard de Wilde, bestuurslid technische zaken Bosbad Putten
Gerard de Wilde, bestuurslid technische zaken Bosbad Putten
Gijs Linthorst, directeur Linthorst Techniek
Gijs Linthorst, directeur Linthorst Techniek
wethouder Bert Koops gemeente Putten
Wethouder Bert Koops gemeente Putten

 

 

Cookie-instellingen