Gebouweigenaar / bewoner
Warmte uit een geothermiebron wordt geleverd via een warmtenet. Dit betekent dat een aansluiting op een warmtenet nodig is. De woningeigenaar betaalt meestal een eenmalige bijdrage aansluitkosten (BAK) aan de warmteleverancier om aangesloten te worden. De eigenaar / bewoner gaat een leveringscontract aan met de warmteleverancier. Dit valt in de regel onder de warmtewet.
Misschien zijn er in de woningen aanpassingen nodig om die op een warmtenet aan te kunnen sluiten, zoals extra isolatie.
De kosten voor warmtelevering uit een warmtenet zijn nu gekoppeld aan de gasprijs, zodat de kosten voor de bewoner ongeveer gelijk zijn aan de kosten van warmte uit een cv-ketel. In het voorstel voor aanpassing van de warmtewet (Warmtewet 2) wordt deze koppeling aan de gasprijs losgelaten.
Om een ontwikkeling van geothermie te starten moet er voldoende warmtevraag zijn. Woningcomplexen en grote gebouwen met één eigenaar kunnen een rol spelen als grote eerste klant.
Exploitant geothermiebron en warmtenet
Er is een exploitant nodig van de geothermiebron (een zogeheten operator) en een exploitant van het warmtenet. Dat kan een en dezelfde partij zijn, bijvoorbeeld een bestaande warmteleverancier, een nieuwe partij, of de gemeente in samenwerking met zo’n partij.
Het boren van een geothermiedoublet vraagt al snel een investering van 15 tot 20 miljoen euro. Voor grote of diepe bronnen is dat meer. Voor de exploitatie is een subsidie uit de SDE++-regeling mogelijk.
De exploitant van een bestaand warmtenet moet zorgen dat het net overweg kan met de temperatuur van de bron. Zij of hij moet dus afspraken maken met de afnemers over de geleverde temperatuur. Afhankelijk van de gemaakte afspraken moet de exploitant ook een leiding leggen naar de geothermiebron. Ook kunnen er nieuwe warmtenetten worden aangelegd. De kosten zijn afhankelijk van de bestaande situatie, de dichtheid van de bebouwing etc. Zie hiervoor ook de resultaten van de Startanalyse.
Gemeente
Tot nu toe hebben verschillende gemeenten bij voorgenomen ontwikkelingen van een geothermiebron vaak een grote rol gespeeld om partijen te zoeken die de exploitatie van een bron en een warmtenet willen oppakken. De uitgaven van een gemeente hangen sterk af van de rol die zij wil nemen in de exploitatie van de bron en van het warmtenet. Als er voor andere stakeholders een interessante businesscase is, kan de rol van de gemeente beperkt blijven tot regiehouder.
Vergunningverlener: EZK, gemeente
De operator die het geothermiedoublet aanlegt en exploiteert staat onder toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), om schade voor de omgeving te voorkomen.
Geothermie valt onder de mijnbouwwet, met het ministerie van EZK als bevoegd gezag. De SodM adviseert het ministerie van EZK.
Voor het aanleggen van een warmtenet is een vergunning van de gemeente nodig.
Netbeheerder
Voor de netbeheerder van elektriciteit is er geen verandering. Een gasnet wordt mogelijk geleidelijk afgeschaft.
Op de site van Netbeheer Nederland vind je meer informatie over de rol van, en eventuele ondersteuning vanuit de netbeheerder ten behoeve van de Transitievisie Warmte.