De Standaard is de netto-warmtebehoefte, uitgedrukt in kWh/m2, van een woning. Als een woning aan de Standaard voldoet is de woning geschikt om van het aardgas af te gaan. Voor de berekening van de netto-warmtebehoefte is gebruik gemaakt van NTA 8800;2020+A1/INT-V2. Wil je meer details weten over de berekening van deze voorbeeldwoningen? Vraag dan het rapport op via onze Helpdesk.
De verschillende type woningen
Om een beeld te krijgen op welke manieren verschillende type woningen aan de Standaard kunnen voldoen zijn er een aantal voorbeelden gemaakt. De voorbeelden zijn met name grondgebonden rijwoningen uit verschillende bouwjaren.
Deze woningen hebben over het algemeen geen spouwmuur, waardoor deze woningen een aparte categorie vormen met een andere ‘Standaard voor woningisolatie’ dan de overige woningen.
Voor de woningen van voor 1945 wordt bij de Standaard uitgegaan van een alternatief voor aardgas met een aansluittemperatuur van 70⁰C (warmtenet). Als de wens is om een vooroorlogse woning aan te sluiten op een warmtepomp dan moet de grenswaarde voor na-oorlogs worden aangehouden.
Woning jaren '10 (vooroorlogs)
Woning jaren '30
De eengezinswoningen uit de jaren ’50 worden gekenmerkt door een sobere en doelmatige bouwstijl: gemetseld met bakstenen, met relatief kleine kozijnen.
Woning jaren '50 (baksteen)
Hoek- en tussenappartement jaren '50
In de jaren ’60 ontstaan de woningen met kenmerkende ‘stapelkozijnen’ over twee verdiepingen.
Woning jaren '60 (stapelkozijn)
In de jaren ’60 wordt een omslag gemaakt van traditionele bouw naar meer industriële bouw. De pannenkap verdwijnt.
Woning jaren '60 (plat dak)
Hoek- en tussenappartement jaren '60
Deze rijtjeswoningen hebben grote gevelelementen over twee verdiepingen. Grote ramen, doorzonwoningen. Schuine daken met dakpannen. Ze zijn volgens gestandaardiseerde bouw gerealiseerd en ruimer dan de woningen uit de wederopbouw periode.
Woning jaren '70 (gevelelementen)
Kenmerken van deze woningen zijn gemetselde bakstenen gevels met weinig glasoppervlak. Dubbel glas, dak- en spouwmuurisolatie wordt vanaf de jaren ’80 toegepast. In de jaren zeventig en tachtig zijn grote woonwijken gerealiseerd met slingerende doorgaande wegen, doodlopende toegangswegen en woonerven (‘bloemkoolwijken’).
Woning jaren '80 (baksteen)
Door de komst van het Bouwbesluit worden er woningen gerealiseerd met meer aandacht voor energieprestatie en thermische isolatie dan de voorgaande bouwjaren.
Woning jaren '90 (bouwbesluit)