Welke partijen betrokken zijn hangt erg af van de zonnewarmtetoepassing. Per partij is daarom aangegeven welke rol ze spelen bij de verschillende toepassingen
Gebouweigenaar / bewoner
Voor toepassing op het niveau van een enkele woning, zoals een zonneboiler of een PVT-systeem met warmtepomp, kan de eigenaar van de woning zelf beslissen. Bij een warmtenet gevoed met zonnewarmte moet de eigenaar van de woning aansluiten op een warmtenet. Warmtenetten zijn met zonnecollectoren meestal niet heel groot en vaak is er een lokale energiecoöperatie betrokken bij de ontwikkeling.
Exploitant zonnecollectorveld en warmtenet
Als er een warmtenet wordt gelegd met een zonnecollectorveld, is er een exploitant nodig. Dat kan een bestaande exploitant zijn van warmtenetten, maar ook een lokale energiecoöperatie. Die zal wel voldoende kennis moeten hebben om het warmtenet betrouwbaar te kunnen exploiteren.
Gemeente
De gemeente speelt bij individuele systemen een beperkte rol, wel kan de gemeente hierbij een rol spelen bij het geven van informatie.
Voor een warmtenet gevoed met zonnewarmte, is er een grote rol voor de gemeente om een partij te zoeken om een warmtenet en collectorveld aan te leggen en te exploiteren. Ook heeft de gemeente een rol om ruimtelijk beleid te voeren waar toepassing van grootschalige zonne-energie is toegestaan, en heeft de gemeente een rol als vergunningverlener. Bij maatschappelijk vastgoed zoals sporthallen en zwembaden, gaat de gemeente zelf over de energiemaatregelen die nodig zijn.
Netbeheerder
De netbeheerder van het elektriciteit en gasnet speelt geen grote rol. Bij zonnewarmte is er meestal geen netverzwaring nodig. Bij combinatie met PVT of een warmtepomp kan er netverzwaring nodig zijn.
Op de site van Netbeheer Nederland vind je meer informatie over de rol van, en eventuele ondersteuning vanuit de netbeheerder ten behoeve van de Transitievisie Warmte.