Template Businesscase Warmtenetten

20-05-2020
3660 keer bekeken

Huurwoningen bieden voor veel gemeenten kansen in de warmtetransitie. Bijvoorbeeld wanneer een gemeente samen met een corporatie veel woningen in een keer aansluit op een warmtenet. Maar wanneer is het interessant om zo’n warmtenet te ontwikkelen? Daarvoor is nu een template beschikbaar.

Huurwoningen bieden voor veel gemeenten kansen in de warmtetransitie, doordat samen met corporaties veel woningen in een keer kunnen worden aangepakt en aardgasvrij gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door het aansluiten op een warmtenet. Maar wanneer is het interessant om zo’n warmtenet te ontwikkelen? Om te helpen bij het beantwoorden van die vraag, biedt het ECW nu een template, die is ontwikkeld door TNO. De template helpt bij het opstellen van een businesscase voor een warmtenet. De template is specifiek ontwikkeld voor woningcorporaties en warmtebedrijven, maar biedt ook voor gemeenten veel handvatten. Het doel van dit template is het krijgen van inzicht in de kosten van het warmtenet, door de businesscase transparant te maken. Op deze manier kunnen gemeenten, woningcorporaties en warmtebedrijven open met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om huurwoningen aan te sluiten op een warmtenet. Ook kunnen corporaties het template gebruiken bij de voorbereiding voor een aanvraag voor de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huur (SAH). Het ECW heeft een handleiding ontwikkeld voor het gebruik van het template en TNO heeft een rapport gemaakt met een toelichting op de methode die gebruikt is.

Meer weten?

Natuurlijk is de ECW Helpdesk er voor je als je vragen hebt over het gebruik van de template. Daarop aanvullend hebben we het voornemen om workshops (voorlopig online) te organiseren om samen met zowel woningcorporaties, warmtebedrijven en gemeenten, een interactieve toelichting te verzorgen op de template en het gebruik en de interpretatie ervan. Zodra hier meer over bekend is, zullen we die workshops vermelden op onze kalender.

Startmotorkader

Het template maakt onderdeel uit van het Startmotorkader, waarin de woningcorporaties en warmtebedrijven afspraken hebben gemaakt om ongeveer 55.000 huurwoningen versneld van het aardgas af te krijgen door ze aan te sluiten op een warmtenet. Dit kan woonlastenneutraal; de gemiddelde huurder gaat niet meer betalen dan voor het aardgas. Deze afspraken maken deel uit van het Klimaatakkoord. 

De template, handleiding en het achtergrondrapport vind je in het menu Kennis, onder ‘Template businesscase warmtenetten’.

Blijf op de hoogte

Wil je zeker weten dat je geen ECW-nieuws meer mist? Meld je aan voor de nieuwsbrief, een coproductie van het Expertise Centrum Warmte (ECW) met het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen