Tijdelijke oplossing verwijderkosten gasaansluiting kleinverbruikers in de maak

Foto: Riesjard Schropp
26-11-2020
2823 keer bekeken

Kleinverbruikers stappen mogelijk minder snel van het aardgas af, doordat ze hierbij verwijderkosten van gasaansluitingen moeten betalen. Dit kan vertragend werken voor de energietransitie. Minister Wiebes schrijft in een kamerbrief dat hij aanstuurt op een tijdelijke oplossing op korte termijn.

Het kabinet wil dat mensen die zelf actie willen ondernemen om van het aardgas af te gaan, dit makkelijk kunnen doen tegen zo laag mogelijke kosten. Een structurele oplossing hiervoor is op korte termijn niet realiseerbaar. Daarom heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in zijn kamerbrief van 18 november jl. aangekondigd aan te sturen op een tijdelijke oplossing.

Na overleg met onder meer de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de netbeheerders stuurt de minister nu aan op het tijdelijk volledig verrekenen van de verwijderingskosten in het algemene periodieke aansluittarief. Hiermee wordt geregeld dat afnemers die hun gasaansluiting willen beƫindigen in alle gevallen geen rekening hoeven te betalen. De netbeheerders mogen vervolgens de kosten voor de werkzaamheden verrekenen in het periodieke aansluittarief. Op deze manier wordt geregeld dat de netbeheerders een redelijke vergoeding krijgen voor de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren.

De gekozen tijdelijke oplossing voor de korte termijn heeft ook nadelen. Zolang het gaat om een relatief beperkt aantal afnemers die hun gasaansluiting willen beĆ«indigen, zal het effect op het periodieke aansluittarief voor de achterblijvers beperkt zijn. De verwachting is echter dat dit aantal  in de toekomst zal oplopen met een bijbehorend groter effect op het periodieke aansluittarief. Bij het opstellen van de nieuwe Energiewet en daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen zal daarom opnieuw worden gekeken naar de verdeling van kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.

De minister verwacht voor 1 maart 2021 een besluit te kunnen nemen om, na het doorlopen van de procedures, de wijzigingsregeling in werking te laten treden.

Lees hier de kamerbrief
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen