Inspirerende verhalen en discussies bij kennis- en leerbijeenkomst hybride warmtepomp

11-11-2021
3274 keer bekeken

Op dinsdag 2 november organiseerde het Expertise Centrum Warmte (ECW) een online kennis- en leerbijeenkomst over hybride warmtepompen. Reacties uit de deelnemers gaven aan zij het een leerzame en inspirerende sessie vonden.

Uitleg over de hybride warmtepomp en de ervaringen en tips van gemeente Ameland

Ruim 120 mensen keken naar deze online sessie die begon met een overzicht in vogelvlucht van de ontwikkelingen rond de hybride warmtepompen. Tomas Olejniczak, ECW-expert legde uit wat een hybride warmtepomp is: “dit is een kleine warmtepomp die naast  een (bestaande) CV-ketel wordt geïnstalleerd. Hierdoor hoeft er weinig in de woning zelf aangepast te worden. Hybride warmtepompen kunnen daardoor een goede en relatief goedkope tussenoplossing zijn op weg naar aardgasvrije woningen.”

Ook in Ameland zagen ze in de projectmatige inzet van hybride warmtepompen een goede oplossing om te verduurzamen. Luc van Tiggelen, coördinator duurzaamheid van de gemeente Ameland nam ons mee in zijn verhaal: “In het project op Ameland staat de installateur centraal. Deze neemt de bewoner mee in het nemen van de beslissing over het wel of niet aanschaffen van een hybride warmtepomp. De gemeente en de energiecoöperatie werken daarbij als aanjager en ontzorger van administratieve zaken rondom subsidieaanvragen. Zowel de installateurs als de bewoners waren heel positief over deze aanpak. Uiteindelijk hebben  133 inwoners (van de 1732 inwoners van Ameland) besloten om een hybride warmtepomp aan te schaffen”

De hybride warmtepomp is een veelbelovende oplossing

Tijdens het tafelgesprek kwam naar voren dat er in de praktijk nog weinig ervaringen met de projectmatige inzet van hybride warmtepompen zijn. Wel is het een veelbelovende oplossing die voor veel woningen in Nederland zou kunnen worden toegepast. Uit de vraag die aan de deelnemers gesteld was via een zgn poll-vraag, kwam naar voren dat gemeenten meer over de prestaties van de hybride warmtepomp willen weten. Maar ook hoe zij bewoners hierin meenemen. 

Je leest in de inspiratiegids inspirerende verhalen

Al deze best practices gaan over hybride warmtepompen. Het zijn verhalen van gemeenten, woningcorporaties en andere organisaties. Deze inspiratiegids hybride warmtepompen is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties en het Ministerie van Economische Zaken gemaakt.

Terugkijken

Ben je nieuwsgierig wat er tijdens deze bijeenkomst precies is besproken? Of nog een deel terugkijken? Geen probleem! Je kunt het evenement namelijk makkelijk terugkijken.

Meer weten?

Lees de ECW-factsheet over hybride warmtepompen en het praktijkverhaal over de hybride warmtepompen in Ameland. Of stel je vraag aan onze helpdesk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen