Warmtetarieven nu en in de toekomst

07-12-2022
3365 keer bekeken

Gemeenten krijgen vaak vragen van hun inwoners over de prijs van warmte. De gasprijs bepaalt nu de maximale warmtetarieven. In de toekomst worden de tarieven steeds meer gebaseerd op de onderliggende kosten van een warmtenet. Dat wordt straks geregeld in de ‘Wet collectieve warmtevoorziening’.

Wijziging opbouw maximale warmtetarieven

De warmtetarieven zijn straks dus niet meer gekoppeld aan de gasprijs. Dit heeft het kabinet aangekondigd. De wijziging wordt geregeld in de ‘Wet collectieve warmtevoorziening’ (Wcw) die in ontwikkeling is. Deze verandering gaat in stappen, omdat er veel informatie nodig is bij de ACM om de onderliggende kosten te bepalen. Het kost tijd om deze informatie op te bouwen. 

De infographic laat zien wat er gebeurt als de gasprijs stijgt of daalt

Nu werkt dat één op één door in het maximale warmtetarief. Ondanks dat de gasprijs straks niet meer het maximale tarief bepaalt heeft deze nog steeds invloed. De gasprijs beïnvloedt namelijk de productiekosten van warmte en daarmee de prijs van warmte. Bijvoorbeeld als er een gasketel in het warmtenet zit die bijspringt als backup- of piekinstallatie. Of als de inkoop van warmte gekoppeld is aan de prijs van gas. De verwachting is wel dat dit effect op de lange termijn steeds kleiner wordt als bronnen steeds minder afhankelijk worden van aardgas.  

Bekijk de infographic en lees meer informatie 
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen