“Met goede woningisolatie bespaar je tot 30% op je energiekosten”

13-01-2023 1808 keer bekeken

De gemeente Leusden werkt samen met inwoners en professionals aan goed geïsoleerde woningen. Isolatie is een belangrijke stap richting aardgasvrij wonen. Hoe pakt Leusden dat aan? “We volgen twee sporen”, aldus gemeentelijk projectleider wijkwarmteplannen Merel Toussaint.

Individuele en collectieve aanpak

Toussaint legt uit hoe de gemeente inwoners individueel en collectief ondersteunt bij de aanpak van hun woning.  “Individuele woningeigenaren helpen we via het Energieloket. Inwoners die hun koopwoning willen isoleren, kunnen bij het Energieloket van de gemeente terecht voor informatie, advies op maat en een energiegids. De collectieve aanpak doen we met de pilot DoeTank Publieke Ontzorging, de proeftuin Rozendaal en de Energiebespaarhypotheek.”

DoeTank

Onderdeel van de collectieve aanpak is de DoeTank Publieke Ontzorging. Dit is een kennis- en leertraject, waarbij de gemeente met een team van professionals onderzoekt hoe ze  woningeigenaren in de wijk Alandsbeek kan helpen om hun woning toekomstbestendig te maken. In Alandsbeek staan 3 soorten woningen, elk met een speciaal soort dak. Een situatie die om maatwerk vraagt. Toussaint: “Er wordt een analyse en plan van aanpak gemaakt voor de verschillende huizen in een wijk. Zo komen woningeigenaren en aannemers te weten welke isolatiemaatregelen ze het beste kunnen nemen.”

Huisfluisteraar

Zelfbenoemd huisfluisteraar Lars Boelen is een van de professionals bij de DoeTank. “Ik geef woningeigenaren inzicht in energiebesparing. Vaak blijkt dat mensen niet zo goed weten hoe woningisolatie werkt. Met het juiste inzicht kun je maatregelen nemen die bij jouw woning passen. Hiermee kun je 20 tot 30% van de energiekosten verlagen. Samen met de coaches en woningeigenaar onderzoek ik de woning. Vervolgens meten en bespreken we de isolatie-ventilatieoplossing. Als laatste stap kijken we hoe je de schil (de buitenkant van de woning) kunt isoleren. Een doordachte aanpak is daarbij belangrijk.”

Buurtteam proeftuin Rozendaal

Leusden is een van de gemeenten die subsidie krijgt uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Het programma moet duidelijk maken hoe gemeenten landelijk het beste wijken aardgasvrij kunnen gaan maken. De proeftuin van Leusden is de verouderde wijk Rozendaal uit de jaren 70, plaatselijk bekend als de Eurowoningen (vanwege de pleinen vernoemd naar Europese landstreken). Toussaint legt uit dat de gemeente hier intensief samenwerkte met inwoners om een buurtteam op te richten: “Het buurtteam heeft zelf een buurtplan gemaakt. Naar aanleiding daarvan tekenden we een overeenkomst over de verdeling van rollen en taken. De gemeente faciliteerde onder andere de inhuur van technisch en financieel advies.” Bewoner Jos Smook is al druk bezig met de isolatie van zijn woning. “Het buurtteam begeleidt, ontzorgt en informeert bewoners. Dat doen we met nieuwsbrieven, online berichten en webinars over verschillende thema’s.”

Isoleren op grote schaal

Maar is het ook mogelijk om grote aantallen woningen tegelijk te isoleren? Boelen vertelt dat isoleren al regelmatig wordt geregeld via collectieve inkoopacties. “Je moet daar wel voorzichtig mee zijn. Een standaardoplossing leidt gemakkelijk tot verkeerde maatregelen en geldverspilling. Lokaal werkt het vooral goed wanneer buren elkaar inspireren.” Smook wijst op het belang van informatie en collectieve inkoop voor de wijk. “Informeer mensen over het doel en de route. Bepaal vervolgens wie de verduurzaming het beste kan uitvoeren. Koop diensten en producten gezamenlijk in voor een scherpe prijs bij vertrouwde aannemers. Deze aanpak werkt voor ons en kan waarschijnlijk ook elders worden gebruikt.” Toussaint ziet kansen in de zogenoemde contingentenaanpak, waarbij standaardwoningen op dezelfde manier worden verduurzaamd. “Je kunt op grote schaal mensen ontzorgen met een aanpak voor standaardwoningen. Voor aparte woningen blijft maatwerk nodig.”

Rol van de overheid

Er moet nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. De overheid speelt daarin een rol, vertelt Toussaint. “De rijksoverheid, RVO en Milieu Centraal kunnen bewoners en aannemers bewust maken van wat er allemaal komt kijken bij isolatie. Nu laten mensen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak plaatsen, zonder dat het dak geïsoleerd is. Ook Boelen en Smook bevestigen dat er veel mis kan gaan bij isolatie. Smook: “Specialistische aannemers werken nog wel eens langs elkaar heen. Zoek daarom een aannemer die het geheel overziet en bundel de krachten in je wijk.” En de overheid? “Mensen vertrouwen de buren meer dan de overheid. Leg niet zomaar maatregelen op, maar zoek de samenwerking.”

Het Expertise Centrum Warmte biedt hulp

Wil je meer informatie over isolatie of een van de andere technieken? Bekijk dan de factsheet over isolatie en de informatie over de Standaard van het Expertise Centrum Warmte. Neem voor vragen contact op met onze helpdesk. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Portretfoto Jos Smook, inwoner gemeente Leusden
Jos Smook, inwoner gemeente Leusden
Portretfoto Merel Toussaint, projectleider wijkwarmteplannen gemeente Leusden
Merel Toussaint, projectleider wijkwarmteplannen gemeente Leusden

 

Cookie-instellingen