Startanalyse

De Startanalyse is een van de twee onderdelen van de Leidraad. Het is een technisch-economische analyse op basis van landelijke data die door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)  gemaakt is in het model Vesta MAIS. Deze analyse biedt op buurtniveau voor vijf CO2-neutrale warmtestrategieën een eerste beeld van de technisch-economische en duurzaamheidsgevolgen (zoals nationale kosten, energievraag, CO2-reductie). De eerste versie van de Startanalyse is in oktober 2019 gepubliceerd en de vernieuwde versie in september 2020. 

 

Sinds september 2020 is de Startanalyse 2020 openbaar toegankelijk. Je kunt de Startanalyse bekijken door in te loggen op de website van PBL. ( Je hebt geen wachtwoord meer nodig zoals eerst).

Let op: de website werkt niet optimaal in Internet Explorer. We raden daarom aan om Chrome, Edge, Safari of Firefox te gebruiken.

De Startanalyse 2019 blijft ook openbaar toegankelijk. Hiervoor log je eerst in op de themawebsite van de Startanalyse 2020. Op de startpagina vind je onderaan een link naar de Startanalyse 2019. 
 

Wat krijg je te zien in de Startanalyse?

De data uit de Startanalyse kun je op verschillende manieren bekijken: in een viewer, in tabellen en figuren, als gemeenterapport of als datapakket. 

 • De viewer toont resultaten van de Startanalyse in de vorm van kaarten. Zo kunnen per strategie verschillen tussen buurten zichtbaar gemaakt worden. Dat is mogelijk voor een selectie van de indicatoren die in het gemeenterapport wordt gepresenteerd. De kaarten kunnen ook gebruikt worden om (per buurt of groep van buurten) gevolgen van de strategieën met elkaar te vergelijken. De viewer is sinds de vorige versie verbeterd op basis van de opgehaalde feedback bij gemeenten.
 • De tabellen en figuren staan in een aparte bijlage die voor iedere gemeente zijn gepersonaliseerd. Deze onderliggende gemeentelijke tabellen met resultaten op buurtniveau zijn te downloaden via een zip-file. Nadat je bent ingelogd kun je bij deze gegevens.
 • Het gemeenterapport met uitleg over de Startanalyse en een toelichting op tabellen en figuren. Dit gemeenterapport is hetzelfde voor iedere gemeente.
 • Het datapakket is bedoeld voor mensen die voor een gemeente aanvullende analyses willen maken met behulp van computermodellen of GIS-tools. Het bevat gegevens per woning en utiliteitsgebouw. Het datapakket kan de contactpersoon van de gemeente aanvragen bij PBL door een mail te sturen naar Startanalyse@pbl.nl. Sinds september 2020 kan iedereen het datapakket aanvragen. Dit artikel legt uit hoe je de data van de Startanalyse kan importeren in je eigen GIS-omgeving.

Meer weten over de Startanalyse

 • Wil je meer weten over hoe de Startanalyse werkt, dan kun je daarvoor het achtergrondrapport lezen. Dat geeft informatie over hoe de berekeningen voor de Startanalyse tot stand zijn gekomen. Je kunt het achtergrondrapport downloaden op de website van het PBL
 • In opdracht van het ECW heeft Ecorys een verschillenanalyse gemaakt tussen de Startanalyse 2019 (SA-2019) en Startanalyse 2020 (SA-2020). Met hulp van deze analyse kun je zien welke factoren de verschillen tussen de SA-2019 en SA-2020 veroorzaken. Het rapport kun je downloaden op onze website, net als het Excel-bestand met informatie over de methodiek afpelfactoren. Het bijbehorende Excel-bestand met informatie per buurt is op aanvraag beschikbaar. Neem daarvoor contact op met de ECW Helpdesk.
 • De gegevens die in de Startanalyse 2019 zijn gebruikt, zijn vooraf met experts gevalideerd. Dat houdt in dat het PBL en het ECW samen met experts hebben gekeken naar de belangrijkste kengetallen om te zien of die juist waren of iets moesten worden aangepast. In 2019 zijn er sessies georganiseerd over warmtenetten, conversietechnieken en schilmaatregelen. De resultaten van deze sessies lees je in de Bibliotheek. Voor de Startanalyse 2020 zijn in 2020 validatiesessies georganiseerd door PBL. De uitkomsten van deze sessies zijn te lezen op de website van PBL:

Daarnaast zijn verschillende gegevens geactualiseerd voor de Startanalyse 2020.  

 • Of misschien wil je in het ruimtelijk energiemodel voor de gebouwde omgeving duiken waarmee de Startanalyse is uitgerekend: Vesta MAIS. Meer informatie over Vesta MAIS is te vinden op de website van het PBL.
 • Wil je juist meer weten over de vijf warmtestrategieën die in de Startanalyse worden uitgewerkt? Neem dan een kijkje bij de infographic over de Startanalyse.
   

Geen Startanalyse zonder lokale analyse

De Startanalyse is ontwikkeld op basis van landelijke openbare data en geeft al een goede eerste indruk van de mogelijkheden. Om als gemeente goed onderbouwde keuzes te kunnen maken, is het cruciaal om de Startanalyse aan te vullen met lokale gegevens uit de gemeente. Tips en richtlijnen daarvoor vind je in het tweede onderdeel van de Leidraad: de Handreiking voor lokale analyse.

Cookie-instellingen