Het is voor de businesscase van een geothermieproject belangrijk om zo goed mogelijk gebruik te maken van de aardwarmtebron. De investering is hoog terwijl de operationele kosten relatief laag zijn. Je wilt dan dat de bron zo goed mogelijk ingezet wordt. Geothermie levert een constant vermogen, terwijl de vraag naar warmte in de winter hoger is dan in de zomer. Om de bron toch optimaal te benutten zet je geothermie in als ‘basislast’. Je hebt dan wel een aanvullende bron nodig voor de warmtelevering in de winter. Of je maakt een combinatie met grootschalige opslag van warmte.
Geothermie in bestaande warmtenetten
Er is een aantal redenen om aardwarmte in te zetten in bestaande warmtenetten:
- Verduurzaming. Veel bestaande warmtenetten hebben een bron met fossiele brandstof, bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale. Door geothermie kun je meer hernieuwbare energie inzetten in je warmtenet. Meer over de duurzaamheid van geothermie vind je in de factsheet geothermie.
- Broncapaciteit. Als een bestaand warmtenet flink uitbreidt en de capaciteit van de bestaande bron te klein wordt, kun je geothermie inzetten om je broncapaciteit uit te breiden.
- Leveringszekerheid. Geothermie is een continue bron van warmte en kan worden ingezet als basislast voor het warmtenet.
- Levensduur. Een geothermiebron levert meerdere tientallen jaren warmte.
- Kosten. Als de bestaande bron erg kostbaar wordt, kan geothermie een goed alternatief zijn. Dit komt bijvoorbeeld door gestegen energie- of inkoopprijzen.
- Gebrek aan alternatieven door het temperatuurniveau. Veel bestaande warmtenetten leveren warmte op hoge- of middentemperatuur. Er zijn dan niet veel (duurzame) alternatieven. Soms kan de temperatuur van geothermie ook te laag zijn voor een bestaand warmtenet. Bijvoorbeeld bij transportleidingen die warmte van meer dan 100 graden transporteren. Je moet lokaal invoeden op een warmtenet met een lager temperatuurniveau. Je kunt ook gebruik maken van een extra (industriële) warmtepomp. Op de retourleiding invoeden kan ook, maar levert wel veel extra warmteverliezen op. Daarnaast moet de ‘hoofdbron’ daar mee om kunnen gaan.
Geothermie bij nieuwe warmtenetten
Bij nieuwe warmtenetten moet je de vraag en het aanbod ontwikkelen. Het eenvoudigste is om nieuwe warmtenetten voor één of enkele grootverbruikers te ontwikkelen waar je afspraken mee maakt.
Als je te maken hebt met veel kleinverbruikers is een mogelijke strategie om eerst enkele kleine lokale netten te ontwikkelen met een tijdelijke bron. Je ontwikkelt daarna pas de geothermie-bron. Lees hier meer over bij groeimodel 4 van Programma Aardgasvrije Wijken. Een voordeel van geothermie bij het leveren van warmte aan gebouwen is het temperatuurniveau. Een aflevertemperatuur van de warmte op 70°C is ook geschikt voor matig geïsoleerde woningen en gebouwen.
Bij nieuwe warmtenetten houd je ook rekening met piek- en back-up voorzieningen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld denken aan groengas, een elektrische piekboiler en/ of grootschalige warmteopslag.