Verschillende rollen gemeente bij de huidige wetgeving
- Vergunningverlener
- Concessieverlener
- Het zelf realiseren/exploiteren van een warmtenet.
Lees meer over deze rollen in onze praktijktips over hoe je als gemeente een lokaal warmtenet realiseert.
Voor de ontwikkeling van een geothermiebron betekent dit:
- Voldoende vraag naar warmte is noodzakelijk voor de businesscase van een geothermiebron. Als het warmtenet (deels) nog ontwikkeld moet worden gaat het om een integrale businesscase van bron en net die elkaar beïnvloeden. De gemeente kan een faciliterende rol spelen in de warmtevraag als de ontwikkeling past in het gemeentelijke beleid, bijvoorbeeld in de communicatie. Bij de toekomstige wetgeving krijgt de gemeente naar verwachting ook meer bevoegdheden (zie wetgeving in ontwikkeling).
- Een vergunning is nodig voor de aanleg van het warmtenet. Daarnaast zijn afspraken met de gemeente over planning, straatherstel, koppelkansen, etc. belangrijk. Deze afspraken moeten tegelijk gemaakt worden met de afspraken over de ontwikkeling van de bron.
De wetgeving rond warmtenetten is in ontwikkeling
Er wordt gewerkt aan twee wetten die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van warmtenetten: de Wet collectieve warmte (Wcw) en de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW). Deze wetgeving is nog in ontwikkeling. Wij baseren de informatie op de consultatieversies.
Wet collectieve warmte en warmtenetten
Gemeenten kunnen een warmtekavel vaststellen (gebied waar een warmtenet komt) en een warmtebedrijf aanwijzen. Het warmtebedrijf realiseert en exploiteert het warmtenet voor een periode van 20 tot 30 jaar. De Wcw gaat uit van de volgende stappen:
- In de transitievisie warmte geef je als gemeente aan waar individuele warmteoplossingen de voorkeur hebben en waar je warmtenetten wilt inzetten.
- Voor het gebied of de gebieden waar een warmtenet een geschikte optie kan zijn, stel je een warmtekavel vast en wijs je een warmtebedrijf aan.
- Mede op basis van een uitgewerkt kavelplan van het warmtebedrijf stel je een uitvoeringsplan op. Via het omgevingsplan bepaal je waar en wanneer de warmtenetten komen. Het warmtebedrijf is verplicht om dit uit te voeren.
Meer informatie over de Wcw
Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie
Met de aanwijsbevoegdheid kan de gemeente besluiten om te kiezen voor een andere energievoorziening in een wijk. Regels in het omgevingsplan stellen vast vanaf welke datum een wijk geen gebruik meer mag maken van het gasnet en welk alternatief er komt.
Meer informatie over de WGIW: